Improvement Of Physical Culture Training In Higher Education on The Basis of A Health-Oriented Competency Model (Zien Journal of Social Sciences and Humanities, 2026)
The article examines the problem of salomatlikka yo‘naltirilgan kompetensiyaviy jismoniy madaniyat modeli within the framework of sport pedagogy, physical culture theory and health-oriented higher education. The relevance of the study is determined by the need to transform physical education from a predominantly normative lesson into a pedagogical environment that develops health literacy, independent exercise habits, movement safety, social interaction and self-regulation. The object of the research is oliy ta’lim muassasalarida talaba-yoshlarning jismoniy madaniyat mashg‘ulotlaridagi harakat faolligi, salomatlik savodxonligi va o‘zini o‘zi boshqarish ko‘nikmalari; the subject is jismoniy madaniyat ta’limini salomatlik, kompetensiya, motivatsiya va hayotiy harakat madaniyati mezonlari asosida tashkil etish mexanizmlari. On the basis of theoretical analysis, comparative pedagogical generalization and model design, the article proposes diagnostika, maqsadli rejalashtirish, differensial yuklama, sog‘lomlashtiruvchi faoliyat, refleksiya va barqaror odatni qo‘llab-quvvatlash bloklaridan iborat kompetensiyaviy model. The scientific novelty is connected with jismoniy madaniyat darsini faqat normativ topshirish maydoni emas, balki talabaning kundalik turmush tarzini tartibga soluvchi, sog‘liqni saqlovchi va refleksiv baholovchi pedagogik tizim sifatida qayta talqin qilish. The results clarify the structural components, pedagogical conditions and expected educational effects of the proposed approach. The practical value lies in the possibility of using the model in higher education institutions for lesson planning, differentiated workload management, student reflection and sustainable physical activity promotion